IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Франция обвини Русия, че използва газа като оръжие

По-рано днес френската Engie съобщи, че "Газпром" намалява доставките на газ заради "спорове по договорите"

13:55 | 30.08.22 г.
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

И Франция обвини Русия, че използва газа като оръжие по време на война, след като "Газпром" намали доставките на газ за Engie. Френската комапния посочи, че причината са "договорни спорове", без да уточни какви са точно. Руският газов холдинг се подготвя отново да спре изцяло транзита по "Северен поток 1" в периода 31 август - 2 септември, посочвайки като основание нуждата от ремонт, посочва Ройтерс.

Цената на природния газ на нидерландската борса TTF достигна исторически максимум от почти 340 евро на мегаватчас в края на миналата седмица заради това неочаквано спиране на газопровода. В последните дни търговията леко се успокои, след като стана ясно, че и с намалените доставки на руски газ, Европа пълни бързо своите газохранилища.

Западът смята, че Русия се опитва чрез високите цени да предизвика нови проблеми в газовата сфера, което да отслаби позициите относно войната в Украйна. В понеделник (29 август) по време на форум украинският президент Володимир Зеленски нарече това "икономически тероризъм".

"Много ясно е, че Русия използва газа като оръжие по време на война и трябва да бъдем подготвени за най-лошия сценарий и пълно прекратяване на доставките", коментира френският министър на енергийния преход Аниес Пание-Рюнаше.

Високата цена на енергоизточниците накара чешкото председателство да свика извънреден Енергиен съвет, който ще се проведе на 9 септември. Очакванията са на него да бъде обсъден общоевропейски таван на енергийните цени. Дори и скептици на идеята, като австрийският канцлер Карл Нехамер, вече изглеждат съгласни да приложат подобна мярка. Преди ден Нехамер коментира, че ситуацията на пазара в момента е такава, че той не може да се регулира сам и мярката е наложителна.

Според италиански медии Германия също ще настоява за таван на цената на газа. Това е било част от послание, изпратено чрез SMS от германския министър на икономиката Роберт Хабек към енергийни министри от ЕС. От Министерството на икономиката на Германия потвърдиха, че от тяхна страна по време на извънредното заседание през септември ще бъде повдигната темата за цената на газа, но отказват коментар на новината за изпратеното текстово съобщение, посочва още Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още